FAQ

Våra vanligaste frågor

Att strejka

Klimatkrisen är akut och kan inte lösas enbart genom livsstilsförändringar. Inte heller kan vi vänta och hoppas på att makthavare ska göra någonting åt saken av sig själva. Genom att strejka sätter vi press på politiker och makthavare att agera. Varje människa som deltar gör skillnad!

Du behöver inte kunna något särskilt om klimatet för att strejka, alla är välkomna och alla behövs.

Detta gäller inte bara de globala strejkerna utan även de som anordnas varje vecka. Men självklart finns det inget krav på hur ofta du strejkar eller hur mycket – allt är lika uppskattat och värdefullt.

Några av de strejker som anordnas i Sverige varje vecka hittar du här.

Klicka här för att registrera din strejk. Om du vill rapportera en tidigare strejk, klicka istället här.

Ja, för att sitta och strejka/demonstrera på en allmän plats behöver du ett polistillstånd som heter allmän sammankomst. Om du inte har tillstånd kan polisen kräva att du flyttar dig från den allmänna platsen.

Här hittar du blanketten för att ansöka om tillstånd.

Bestäm dig för en plats. Helst utanför ditt kommunhus eller på ett stort torg.

Ansök om tillstånd för att få ha din strejk/demonstration där!

Fridays For Future

På denna sidan finns all information om hur du kan stödja vårt arbete – varje gåva är ovärderlig för oss – tack på förhand för att du väljer att stödja oss! 🙂

Fridays For Future Sverige har fyra krav.

  1. Håll den globala temperaturökningen under 1,5°C jämfört med förindustriella nivåer.
  2. Följ Parisavtalet.
  3. Säkerställ klimaträttvisa.
  4. Lyssna på den bästa förenade vetenskapen.

Vi strejkar för att vår framtid står på spel och vi känner oss tvingade att göra något när politiker och makthavare om och om igen misslyckas med att agera för att säkerställa en trygg framtid och nutid.

Vi borde kunna lita på politiker och makthavare, att de agerar för att ge oss en trygg framtid. Men tyvärr kan vi uppenbarligen inte det. Om vi kunde det, skulle vi inte behöva offra vår utbildning för att kämpa för vår framtid.

Vetenskapen har aldrig varit tydligare. Men fortfarande görs långt ifrån tillräckligt, trots att företag, politiker och makthavare vet vad som måste göras och trots att vår gemensamma framtid står på spel.

  • Engagera dig i organisering. Det kan innebära arbeta med till exempel sociala medier, press, ekonomi, IT, outreach, hållbar aktivism, med mera. För att engagera dig kan du skriva till oss på Instagram, maila oss på info@fridaysforfuture.se eller komma på ett av våra intromöten.
  • Sprid ordet om Fridays For Future. Särskilt inför de globala strejkerna, men även de som arrangeras varje vecka!
  • Prata om klimatkrisen för att sprida kunskap och engagemang på skolan, arbetsplatsen eller andra sammanhang.

Kontakta även din lokala grupp för att få veta mer om hur du kan bli involverad i Fridays For Future på din ort.

Klimatet

Parisavtalet är ett avtal som förhandlades fram på det stora FN-klimatmötet COP21. Det har skrivits under av 194 länder. Genom att skriva under Parisavtalet åtog sig länderna att arbeta för att hålla den globala uppvärmningen under 1.5 grader – någonting som FN:s klimatpanel IPCC har visat är nödväntidgt för att kunna undvika de värsta konsekvenserna av klimatkrisen. De länder med höga utsläppsländer är idag inte i närheten av att nå upp till vad de lovar i Parisavtalet.

Du kan läsa mer om Parisavtalet på UNFCCC:s hemsida.

Följ oss på Instagram