Frånvaroapp ska hjälpa klimatstrejkande elever.

Rörelsen FridaysForFuture, som startades av Greta Thunberg, lanserar en app som ska hjälpa de som vill skolstrejka för miljön. Nu kan alla elever registrera sin frånvaro och manifestera sitt krav på att ledare i hela världen lyssnar och agerar för att följa Parisavtalet.

Det har varit en livlig debatt där det har diskuterats om skolorna ska låta eleverna hoppa över lektionerna för att delta i klimatstrejkerna. Nu vill rörelsen göra det lättare för elever och föräldrar att anmäla att dom strejkar för miljön och samtidigt göra beslutfattare medvetna om den opinion som bildas för att hotet mot klimatet ska gå före skolplikten.

I Sverige har statsminister Stefan Löfven hyllat strejkande ungdomar men samtidigt sagt:

– Som statsminister kan jag inte säga något annat än att man ska gå i skolan. Men kan det arrangeras så att det fungerar…att stå upp för klimatomställningen tycker jag är väldigt bra.

Olika skolor tolkat skollagen på olika sätt. På Gotland säger utbildningschefen, Torsten Flemming:

– Detta ryms inom läroplanen. Vi ska ju jobba med demokratisk fostran, hållbarhet och lära eleverna att ta ansvar för vår jord. Och det finns många frågor i detta som skolan kan ta upp inom samhällskunskapen. Strejkrätt till exempel.

Tjänsten, Go Climate Striking, (www.goclimatestriking.se ) låter elever och föräldrar anmäla sin frånvaro till sin skola när eleverna väljer att delta i skolstrejkerna för miljön.

Med appen skickas ett mail till skolan där eleven meddelar att hen kommer att frånvara i skolan till förmån för att delta i skolstrejken. Samtidigt skickas en kopia av mailet till miljöminister Isabella Lövin (MP) och utbildningsminister Anna Ekström (S).

Med start den 20:e september startar en vecka full med aktioner som avslutas med en storstrejk fredagen den 27:e september. FridaysForFuture uppmanar alla vuxna runtom i hela världen att delta för att pressa politikerna att agera i den pågående klimatkrisen.

 

Kontaktpersoner för FridaysForFuture i Sverige:

För mer information:

Bildmaterial:

Frånvaroapp.zip