Skolstrejk för klimatet i Rinkeby 6 december

Fridays For Future-rörelsen, som växt fram ur Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet, planerar sin nästa stora demonstration i Rinkeby fredag 6 december.

– Nu har vi haft fyra stora strejker i centrala Stockholm, det är dags att visa att engagemanget också finns i stadens förorter, säger Isabelle Axelsson som är organisatör i Fridays For Future Stockholm.

Världen över kommer rörelsen anordna strejker 29 november och 6 december. I Sverige är strejken planerad till 6 december vilket är i mitt under FN:s klimattoppmöte COP25 som äger rum i Madrid mellan 2-13 december.

Målet med strejkerna, i Stockholm och andra städer, är att sätta press från hemmaplan på ländernas delegater som deltar i klimattoppmötet. Även i Madrid förväntas en rekordstor skolstrejk för att sätta press på ledarna.

Rörelsen i stort har fyra gemensamma krav:
• Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer
• Följ Parisavtalet och bevisa det
• Lyssna på klimatforskningen
• Miljö- och klimaträttvisa för alla

Fokus på strejken i Rinkeby 6 december blir klimaträttvisa, ett begrepp som nämns i Parisavtalet som Sverige skrev under 2015. Klimaträttvisa innebär att rika länder såsom Sverige måste ta ansvar för hur deras utsläpp påverkar folk i andra länder. Det innebär också att vi i rika delar av världen måste ställa om tidigare för att ge fattigare länder och utvecklingsländer möjlighet att bygga upp nödvändig infrastruktur som vi i rikare länder redan har. Det är också viktigt att samhällsomställningen blir smidig och säkerställer att alla hänger med.

– Om vi överhuvudtaget ska klara av klimatkrisen behövs det att politikerna arbetar med klimaträttvisa vilket våra svenska politiker hittills inte gjort överhuvudtaget. Läget är akut och vi kräver förändring!, säger Mina Pohsankova som är organisatör i Fridays For Future Stockholm.

Tid, plats och vilka som medverkar på scenen under klimatstrejken i Rinkeby meddelas vid ett senare tillfälle.

Den 27 september i år ägde en av Stockholms största demonstrationer i modern tid rum när Fridays For Futures samlade mellan 40 000 och 60 000 personer ute på gatorna under parollen Storstrejk för klimatet.

Kontaktpersoner för Fridays For Future i Stockholm:
Isabelle Axelsson, 18 år
isabelle.axelsson@fridaysforfuture.se, 072 323 88 29

Mina Pohankova, 15 år
mina.pohankova@fridaysforfuture.se, 079 348 24 04

Pressbilder
Bilder kan användas fritt mot att fotografens namn anges.

Skolstrejk 20 september 2019 i Stockholm
Foto Lisa Wandel
https://photos.app.goo.gl/PHP7Dj4WgBPgjdQT6

Skolstrejk 24 maj 2019 i Stockholm
Foto Jana Eriksson
https://photos.app.goo.gl/aU9HWULkVBErstgB6

Skolstrejk 15 mars 2019 i Stockholm
Foto Anders Hellberg
https://www.dropbox.com/s/nwyd20t8qtle6im/18.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/e3fk80votm33wy1/17.jpg?dl=0

Rörelsen Fridays For Future föddes hösten 2018 med anledning av Greta Thunbergs klimatstrejk. Den 15 mars 2019 arrangerades en första Global Strike For Future där minst 2,3 miljoner unga och stödjande vuxna i över 140 länder manifesterade för klimatet. Sedan dess har rörelsen fortsatt att arrangera klimatstrejker och manifestationer världen över och hittills har 11 miljoner människor deltagit i 222 länder.
Läs mer här www.fridaysforfuture.se och här www.fridaysforfuture.org