Global Klimatstrejk 24 September

Den 24:e september tar vi återigen till gatorna för att strejka för klimatet.

 

#UprootTheSystem

 

För några veckor sedan fyllde strejken 3 år. I tre år har vi skrikit, strejkat, talat, protesterat och gjort allt vi kan för att få makthavarna att förstå allvaret i klimatkrisen och agera därefter. Trots detta har vi i stort sätt inte sett en enda framgång bland besluten och världens länder fortsätter släppa ut enorma mängder växthusgaser trots att forskningen är entydig: vi måste minska våra utsläpp genast. Den 24 September går vi återigen samman och organiserar en global strejk för klimatet.

Detta gör vi under parollen #UprootTheSystem för att visa att klimatkrisen inte existerar i ett vakuum – andra socioekonomiska kriser förstärker klimatkrisen och vice versa.

Det nationella temat för den globala strejken är skog och intersektionalitet.

Sveriges skogsbruk är idag mycket skadligt för såväl klimatet som samerna. När skogen skövlas skadar det den biologiska mångfalden, bidrar till ökade koldioxidutsläpp och hindrar renens naturliga beteenden, för att nämna några av nackdelarna.

Med intersektionalitetstemat vill vi belysa sambandet mellan hur olika kriser är sammankopplade och hur redan utsatta personer drabbas ännu hårdare av klimatkrisen.

Vi är förenade i vår kamp för klimaträttvisa, men vi måste också uppmärksamma att vi inte upplever samma problem eller utsätts för dem i samma utsträckning.

De historiska vinsterna skapade av gemensam handling har visat behovet av att ungdomar står förenade med den intersektionella kampen för en bättre framtid för alla; en framtid där människorna och planeten är prioriterade.

Läs mer om intersektionellt här

 

Hur deltar jag?

Via kartan nedan kan du se om det finns en strejk i din närhet. Om det inte finns en strejk i din kommun – starta en! Det enda du behöver göra är att tillverka en skylt och sätta dig utanför kommunhuset eller någon annan viktig byggnad. Om du anordnar en strejk, registrera den gärna!

Registrera strejk