Global klimatstrejk 3 mars

#TomorrowIsTooLate

Varje krona som används for fossil finansiering är en krona färgad av blod. Dessa pengar bidrar till tusentals människors död och till förstörelsen av vårt gemensamma hem och de arter som lever med oss.

Företags sökande efter ekonomisk vinst i naturresurser och ekosystem, samt tron på en oändlig ekonomisk tillväxt sätter människor (främst i utsatta grupper och områden) i fara. Sverige och resten av globala nord finansierar detta, och gör att människor som länge kämpat emot fossilindustri och fossil infrastruktur får lida. Det handlar bland annat om människor som deltar i lokalt motstånd i Huasteca Potosina i Mexico eller Vaca Muerta i Argentina, motstånd mot EACOP-rörledningen i Uganda och Tanzania; kampen mot gasfält framför kusten i Senegal eller motståndet i Peru mot avskogning och oljeutvinnande i Amazonas.

Fossilbolag som Shell, TotalEnergies, Repsol, Perenso eller Schevron kan bara utfärda dessa projekt och förtrycket mot människor eftersom att banker, investerare och försäkringsgivare förser dem med pengar. The International Energy Agency har varit tydliga i att vi måste sluta med finansieringen av fossila bränslen för att klara av Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till +1.5°C.

Att sluta finansiera fossila bränslen handlar inte om teknisk kapacitet, utan om politisk vilja.

Vi uppmanar alla till att agera mot finansering av fossilindustri och fossil infrastruktur. För att uppnå klimaträttvisa måste vi bryta inflytandet som fossilbolagen, samt dess banker och investerare har på världen.

Den 3:e Mars är det globala strejker och manifestationer världen över för att bryta fossil finansiering. Var med du också!

Strike Locations16:00

12:00

Göteborg

To strike

15:00

17:00

Karlskrona

To strike

12:00

Linköping

To strike

14:00

16:00

11:00

Stockholm

To strike

12:00

Sundsvall

To strike

16:00

14:30

15:00 to 17:00

16:30

Örnsköldsvik

To strike

16:00